Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Książka Kucharska: Ksiązka kucharska - Dania z ryb bez ości

Dorsz curry

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne rybne curry - dla wszystkich tych którzy uważają, że ryba nie musi być nudna!

Dorsz curry Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dorsz curry

 

  • 500g filetów z dorsza
  • Pół limonki
  • Łyżeczka mielonej kurkumy
  • Spora szczypta soli
  • Cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 50g orzeszków pinii
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • Łyżeczka nasion kolendry
  • Łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 2 łyżki oleju
  • Łyżeczka curry w proszku
  • 200ml wody
  • 150g gęstego jogurtu naturalnego
  • Garść listków kolendry
  • Sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Dorsz curry
Filety (wybieramy takie dość mięsiste) kroimy na kawałki i nacieramy kurkumą i solą. Dodajemy skórkę startą z limonki i wyciśnięty sok. Całość mieszamy i odstawiamy na kwadrans. W tym czasie cebulę i czosnek kroimy w kostkę, dodajemy orzeszki, wiórki i płatki chili i rozdrabniamy blenderem lub rozdrabniaczem na jednolitą pastę. Podsmażamy ją na oleju przez 5 minut, dolewamy wodę i kolendrę z kminem (rozdrobnione wcześniej moździerzem) dosypujemy też curry i całość mieszamy i smażymy parę chwil. Dolewamy jogurt, dosypujemy posiekaną natkę kolendry i mieszając od czasu do czasu smażymy przez 5 minut. Dokładamy rybę i dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut, aż dorsz zmięknie.
Dorsz curry
Z cebuli, czosnku, wiórków, orzeczków i płatkóch chili robimy pastę
Dorsz curry
Całość smażymy na dużej patelni z grubym dnem

Tagi:

dorsz