Dorsz czosnkowo-chrzanowy dla dwojga

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis wyjątkowo walentynkowy. To działa!!!

Dorsz czosnkowo-chrzanowy dla dwojga

Składniki:

Dorsz czosnkowo-chrzanowy dla dwojga

 

  • 2 świeże filety z karpia
  • 3 ząbki czosnku, obrane, zgniecione i posiekane
  • 1 cebulka pokrojona drobno
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • kawałki cytryny

Sposób przygotowania:

Dorsz czosnkowo-chrzanowy dla dwojga

Rozgrzać piekarnik do temp. 130 stopni. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować oliwą. Filety umyć, osuszyć posolić i popieprzyć,  Stroną ze skórką do dołu ułożyć w naczyniu, posypać czosnkiem i cebulą, posmarować jogurtem rozmieszanym z chrzanem (może być śmietana), posypać koperkiem i wiórkami masła. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni, włączyć termoobieg. Podawać polany sosem, który wytworzy się na dnie naczynia, z kawałkami cytryny do skropienia.


Tagi:

tarta dorsz