eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Dorsz Eli w galarecie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

przygotowałam dorsza pacyficznego w galarecie.Co rok robię inną rybę w galarecie. Tym razem padło na dorsza.

Dorsz Eli w galarecie

Składniki:

Dorsz Eli w galarecie

ryba

  • 500 g mrożonego dorsza pacyficznego

wywar

dodatki

  • 1 litr wywaru rybno warzywnego
  • 3 łyżki żelatyny
  • groszek konserwowy

Sposób przygotowania:

Dorsz Eli w galarecie

przygotowanie wywaru

Dorsz Eli w galarecie
Z marchewki, pietruszki, selera i przypraw ugotować wywar.

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, opłukać i wrzucić do garnka. Do jarzyn dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą i posolić.

Ugotować wywar warzywny i przecedzić.

przygotowanie ozdób z jarzyn

Dorsz Eli w galarecie
Przygotować ozdoby z plasterków marchewki i pietruszki

Marchewkę i pietruszkę pokroić w grubsze plasterki. Ze środka plasterków wykroić serduszka. Serduszka włożyć na przemian - marchewkowe do plasterków pietruszki i pietruszkowe do plasterków marchewki.

przygotowanie ryby

Dorsz Eli w galarecie
Ugotowaną rybę wyłożyć na półmisek razem z groszkiem.

Dorsza rozmrozić i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę włożyć do wrzącego wywaru i chwilę gotować na małym ogniu.

Wyjąć rybę łyżką cedzakową z wywaru i ułożyć w głębokim półmisku. Groszek przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, odsączyć i wyłożyć w koło dorsza.

przygotowanie ryby cd

Dorsz Eli w galarecie
Dorsza ozdobić marchewką i pietruszką, zalać galaretą i włożyć do lodówki.

W koło ryby ułożyć ozdobne plasterki marchewki i pietruszki. Do litra gorącego wywaru wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Wywar z żelatyną ostrożnie wlać do ryby. Ostudzoną rybę w galarecie włożyć do lodówki żeby zastygła. Smacznego!


Tagi:

ryba dorsz