Sposób przygotowania:
Dorsz Eli w galarecieprzygotowanie wywaru

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, opłukać i wrzucić do garnka. Do jarzyn dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą i posolić.
Ugotować wywar warzywny i przecedzić.
przygotowanie ozdób z jarzyn

Marchewkę i pietruszkę pokroić w grubsze plasterki. Ze środka plasterków wykroić serduszka. Serduszka włożyć na przemian - marchewkowe do plasterków pietruszki i pietruszkowe do plasterków marchewki.
przygotowanie ryby

Dorsza rozmrozić i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę włożyć do wrzącego wywaru i chwilę gotować na małym ogniu.
Wyjąć rybę łyżką cedzakową z wywaru i ułożyć w głębokim półmisku. Groszek przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, odsączyć i wyłożyć w koło dorsza.
przygotowanie ryby cd

W koło ryby ułożyć ozdobne plasterki marchewki i pietruszki. Do litra gorącego wywaru wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Wywar z żelatyną ostrożnie wlać do ryby. Ostudzoną rybę w galarecie włożyć do lodówki żeby zastygła. Smacznego!
danielek