misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Dorsz pikantny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

W rondlu o grubym dnie mocno rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać fenkuł...

Dorsz pikantny

Składniki:

Dorsz pikantny

 

  • RYBA
  • dorsz świeży 3-4 filety
  • ziemniaki młode 20 dag
  • cebula średnia
  • bulion rybny 2 szkl
  • olej rzepakowy 2 łyzki
  • MARYNATA
  • czosnek 2 ząbki
  • biały ocet winny lub jabłkowy 3 łyzki
  • natka pietruszki posiekana 2 łyzki
  • kolendra natka posiekana 2 łyzki
  • sok z cytryny 1 łyzka
  • kminek mielony łyżka
  • papryka mielona łyżka
  • pieprz cayenne duża szczypta

Sposób przygotowania:

Dorsz pikantny
Czosnek obrać i starannie zmiksować z pozostałymi składnikami marynaty. Połową porcji marynaty posmarować filety z obu stron, przykryć i odstawić do lodówki na 30 minut. Cebulę obrać i posiekać jak najdrobniej. Fenkuł przekroić, wyciąć głąb, pokroić w piórka. Ziemniaki pokroić w ósemki. W rondlu o grubym dnie mocno rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać fenkuł, smażyć na małym ogniu 5 minut, mieszając. Dodać ziemniaki. Wlać bulion, przykryć, gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać rybę, gotować 5 minut. Dodać resztę marynaty i gotować kolejne 10 minut. W celu podkreślenia pikantnego smaku do potrawy można dodać szczyptę cukru.