Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Gdy zaświeci pierwsza gwiazdka

Dorsz po grecku Babcigramolki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Doskonale znany przepis na rybę w jarzynach . Moim zdaniem najsmaczniejszy jest dorsz – robię też tak Pangę , Morszczuka czy inne

Dorsz  po grecku Babcigramolki

Składniki:

Dorsz po grecku Babcigramolki

 

  • 1 kg filetów z dorsza
  • ½ kg cebuli
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • 1 średni przecier pomidorowy
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • pieprz mielony
  • sól
  • cukier
  • mąka
  • oliwa do smażenia
  • ½ litra szklanki wody
  • 1 kostka bulionu rybnego Knorra ( lub maggi )

 

Sposób przygotowania:

Dorsz po grecku Babcigramolki
Filety ryby przekroić na kawałki ( ok. 5 cm). Posolić , popieprzyć , oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie. Odłożyć. Cebulę pokroić w ,, piórka „. Warzywa utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Na oliwie zeszklić cebulę . Dołożyć do niej utarte warzywa . Chwilę smażyć . Podlać wodą, dodać bulion rybny ,ziele angielskie, liście laurowe i dusić 30 minut .Dodać przecier pomidorowy. Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem wg uznania i jeśli nie dodawało się bulionu rybnego- maggi .Zagotować . W pojemniku lub słoju układać warstwami : gorący sos – rybę – sos – rybę i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno.