Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Dorsz po holendersku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tak sporządzonego dorsza jadłem w Amsterdamie

Dorsz po holendersku

Składniki:

Dorsz po holendersku

 

 

  • 1 kg dorsza,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • listek laurowy,
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina,
  • bulion z ryby,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • pół szklanki śmietany,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Dorsz po holendersku
Rybę oczyścić i opłukać, pokrajać w dzwonka. Zagotować pół szklanki wody, włożyć obraną i pokrajaną w plastry cebulę i marchew, dodać trochę soli i liść laurowy. Gotować warzywa 15 minut, po czym dodać wino, włożyć rybę, zmniejszyć ogień i dalej dusić ok. 10 minut. Gotową rybę wyjąć na półmisek, trzymać w cieple. Przygotować sos: z mąki i masła zrobić zasmażkę, rozprowadzić bulionem pozostałym po ugotowaniu ryby, podprawić śmietaną. Zagotować. Sosem polać rybę.

Tagi:

ryba ryby dorsz