jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Dorsz w jarzynach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

dorsz w jarzynach, polecane danie na obiad

Dorsz w jarzynach

Składniki:

Dorsz w jarzynach

 

  • 2 pory po 20 dag każdy
  • 50 dag marchewki
  • sól
  • pieprz
  • 4 kotlety z dorsza po 25 dag
  • 2 cebule
  • sok z 1 cytryny
  • 1 cebula
  • 6 dag masła
  • 3 dag mąki
  • 20 dag śmietany kremówki
  • 40 ml rosołu warzywnego
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 peczek koperku
  • cytryna- cząstki do dekoracji
  • koperek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Dorsz w jarzynach
Pory oczyścić, umyć, osuszyć. Pokroić w szerokie paski. Marchewki obrać, opłukać, pokroić w cienkie podłużne paski. Zagotować w rondlu osoloną wodę. Do wrzątku włożyć pokrojoną marchewke oraz pory, gotować 8-10 minut na średnim ogniu pod przykryciiem. Jarzyny odcedzić, osączyć na sitku. Kotlety z dorsza umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę obrać, pokroić na mał cząstki. do rondla wlać 1 litr wody. Dodać sok z cytryny i pokrojoną cebulę, zagotować. Do wrzątku dodać kawałki ryby, gotować 10 minut na małym ogniu. SOS ŚMIETANOWY; Rozgrzać 3 dag masła, opruszyć mąką, krótko zasmażyć. Nie przerywając mieszania wlewac najpierw śmietanę, potem rosół, krótko zagotować na małym ogniu. przyprawić na pikantnie solą, pieprzem i musztardą. Wszystkie składniki wymieszać. Koperek opłukać, osuszyć, drobniutko posiekać. Pozostałe masło rozgrzać, podsmażyć na nim osączone warzywa kilka minut, mieszać. Na duży podgrzany półmisek przełożyć jarzynkę. Pośrodku ułożyć kawałki ryby. Całość polać odrobiną sosu śmietanowego. udekorować cząstkami cytryny, oraz koperkiem. Resztę sosu przelać do sosjerki, podawać osobno. Potrawa najlepiej smakuje z ugotowanymi ziemniakami.

Tagi:

dorsz