dasada1

dasada1

Szef Kuchni
[Przepisów: 67]

dorsz w sosie koperkowo-pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ten dorsz to wspaniałe danie, którym napewno wszyscy się zachwycą.

dorsz w sosie koperkowo-pieczarkowym

Składniki:

dorsz w sosie koperkowo-pieczarkowym

 

  • 800 gram filetów z dorsza,
  • 40 gram margaryny,
  • 500 gram pieczarek,
  • szklanka białego, wytrawnego wina,
  • 4 łyżki drobno posiekanego koperku,
  • 1,5 szklanki gestej śmietany
  • 2 cebule,
  • sok z cytryny,
  • sól

Sposób przygotowania:

dorsz w sosie koperkowo-pieczarkowym
Rybe myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny. Pozostawiamy na około 15 minut, osuszamy, solimy. Posiekane cebule oraz pokrojone w plasterki pieczarki udusić na roztopionej w dość dużym naczyniu margarynie.Do naczynia włożyć rybę, wlać białe wino. udusić. Rybę wykładamy w ciepłe miejsce. Do sosu z ryby dodac smietanę, zagotować, dodac koperk, przyprawić. Dorsza z takim sosem możemy podac np. z ziemniakami.

Tagi:

dorsz