zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 723]

Dorsz w sosie serowo koperkowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dorsz w pysznym sosie z sera topionego i koperku. Można wstawić do nagrzanego piekarnika na parę minut, ja podgrzewałam chwilkę na patelni.

Dorsz w sosie serowo koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dorsz w sosie serowo koperkowym

 

  • filet z dorsza ( 40-50 dag)
  • sól morska
  • pieprz cytrynowy
  • skrobia kukurydziana do oprószenia ryb + łyżka do sosu
  • masło klarowane do smażenia
  • serek topiony (10 dag) u mnie Ementaler
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml chudego mleka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • pieprz biały mielony
  • Imbir
  • 2 łyżki gęstej śmietany

 

Sposób przygotowania:

Dorsz w sosie serowo koperkowym
Rybę myję i osuszam, dzielę na kawałki, odcinam skórę, posypuję pieprzem cytrynowym i solą z każdej strony. Obtaczam w skrobi i obsmażam na maśle , następnie wykładam osobno.

Na pozostałym tłuszczu robię sos, wlewam mleko , podgrzewam, dodaję serek topiony, mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Dodaję koperek i przyprawy ( imbir, pieprz biały i sól) Dolewam bulion, gotuję parę minut cały czas mieszając, na koniec zagęszczam skrobią wymieszaną ze śmietaną . Jeśli sos jest za gęsty można dolać bulionu.

Do gorącego sosu wkładam dorsza, można wstawić do nagrzanego piekarnika na parę minut, ja podgrzewałam chwilkę na patelni.
Dorsz w sosie serowo koperkowym
Rybę myję i osuszam, dzielę na kawałki, odcinam skórę, posypuję pieprzem cytrynowym i solą z każdej strony. Obtaczam w skrobi i obsmażam na maśle
Dorsz w sosie serowo koperkowym
następnie wykładam osobno , na pozostałym tłuszczu robię sos, wlewam mleko , podgrzewam, dodaję serek topiony, mieszam do całkowitego rozpuszczenia.
Dorsz w sosie serowo koperkowym
Dodaję koperek i przyprawy ( imbir, pieprz biały i sól) Dolewam bulion, gotuję parę minut
Dorsz w sosie serowo koperkowym
na koniec zagęszczam skrobią wymieszaną ze śmietaną . Jeśli sos jest za gęsty można dolać bulionu.