szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

dorsz w sosie z białego wina i pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

dorsz w sosie z białego wina i pomidorów

dorsz w sosie z białego wina i pomidorów

Składniki:

dorsz w sosie z białego wina i pomidorów

 

  • 1,5 kg dorsza
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • szklanka białego wina
  • puszka pomidorów w zalewie
  • 1 cytryna
  • łyżka majeranku
  • pól szklanki oliwy
  • pęczek pietruszki
  • sól
  • pieprz cytrynowy

 

Sposób przygotowania:

dorsz w sosie z białego wina i pomidorów
Cebulę i czosnek obrać, cebulę drobno posiekać,a czosnek przecisnąć przez praskę. W rondlu rozgrzać oliwę , dodać cebulę i wyciśnięty czosnek, marchew oczyścić, pokroić w krążki, dodać do cebuli.W osobnym naczyniu zagotować pomidory razem z winem, doprawić solą i pieprzem do smaku.Rybę natrzeć oliwą i skropić sokiem z cytryny, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i przykryć duszonymi warzywami, zalać sokiem pomidorowym i posypać natką pietruszki.Włożyć do piekarnika nagrzanego do ok 150 stopni i zapiekac ok 50 minut.Przed podaniem posypać majerankiem

Tagi:

dorsz pomidory