Papaja

Papaja

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 382]

Dorsz w warzywach i sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

smaczne i zdrowe, można użyć każdego rodzaju filetów rybnych

Dorsz w warzywach i sosie pomidorowym

Składniki:

Dorsz w warzywach i sosie pomidorowym

 

  • 1,20 kg fileta z dorsza
  • 5 średnich cebul pokrojonych w piórka
  • 80 dag marchwi startej na duże wiórki
  • 3 średnie pomidory obrane z łupiny i drobno pokrojone
  • 1 por biała część pokrojony w piórka
  • po 1/2 łyżeczki majeranku, czosnku granulowanego,pieprzu, sproszkowanej papryki
  • sól
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 4 jaja
  • mąka
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy do ryb
  • 5 dużych łyżek koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki pikantnego keczupu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Dorsz w warzywach i sosie pomidorowym
Marchew, pomidory, cebula, por lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju, dolewamy wodę tak by zakrywała warzywa, dodajemy koncentrat, keczup, cukier, sól, pieprz i sproszkowaną paprykę. Dusimy aż wszystko będzie miękkie, w miarę potrzeby dolewamy wody. Dorsza lekko solimy. Z jaj, odrobiny pieprzu i przyprawy do ryb robimy jednolitą masę. Na talerz wysypujemy mąkę. Dorsza obtaczamy w mące następnie w masie jajecznej i smażymy z obu stron na złoty kolor. W głębokiej misie układamy warstwami : warzywa, ryba, tak by na samym dole były warzywa i na górze.