zmudek

zmudek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 249]

Dorsz w zalewie octowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

smaczny Dorsz w zalewie octowym

Dorsz w zalewie octowym

Składniki:

Dorsz w zalewie octowym

 

  • 1kg swiezego dorsza
  • sol
  • troche maki
  • 100ml mleka
  • tluszcz do smazenia
  • na zalewe:
  • 125ml octu spirytusowego
  • 250ml wody
  • 2 liscie laurowe
  • 10 ziaren pieprzu
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 40g cukru
  • 2 cebule

Sposób przygotowania:

Dorsz w zalewie octowym
Dorsza oczyscic,pokroic na porcje,namoczyc w mleku.Ocet wymieszac z woda,dodac przyprawy,zagotowac.Wowczas wrzucic cebule pokrojona w grube talarki.Gotowac jeszcze 2 minuty i odstawic do ostygniecia.Dorsza wyjac z mleka, osolic,obtoczyc w mace i smazyc na zloty kolor.Usmazone kawalkiukladac w sloju lub kamiennym naczyniu, zalac przestudzona zalewa i odstawic w chlodne miejsce. Na drugi dzien podac na kolacje z pieczywem

Tagi:

mak dorsz