evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Dorsz z koperkiem i bazylią

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mocno aromatyczny Dorsz. Idealny dla smakoszy mocno ziołowych ryb

Dorsz z koperkiem i bazylią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dorsz z koperkiem i bazylią

 

  • Dorsz płaty świeże ze skórą (4 szt. ja miałam troszkę ponad 1/2kg)
  • 1/2 cytryna
  • 2 ząbki czosnku (posiekać)
  • 1/2 pęczka koperku (posiekanego)
  • 10 listków bazylii
  • 4 cienkie plastry masełka
  • sól ziołowa (wg.uznania)
  • pieprz (wg. uznania)
  • 2 sztuki folia spożywcza
  • olej do posmarowania folii spożywczej

Sposób przygotowania:

Dorsz z koperkiem i bazylią
Aby przygotować dorsza z koperkiem i bazylią, rybę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym.Przekładamy na tackę,kropimy ja porządnie cytryną.Solimy,pieprzymy. Folię smarujemy olejem.Następnie na każdy z dwóch płatów rybki kładziemy posiekany czosnek,2 plastry masła,koper i 10 listków bazylii(oczywiście na każdy filet tj.po pięć listków na jeden i po 2 plastry masełka ). Nakładamy na to drugi płat dorsza,posypujemy jeszcze koperkiem i zawijamy folią.Tak przygotowaną rybkę wkładamy do lodówki na 1 godzinkę żeby ładnie nam przesiąkneła ziołami. Rozgrzewamy piekarnik do 200*C i pieczemy ją 30 minut. Następnie odkrywamy i podpiekamy ją jeszcze chwilunię.Tzn. mozna bardziej ją podpieć lub mniej to już w zależności jak kto lubi.Ja podpiekałam 10 minutek :-) Mam nadzięję że wszystko jasne,co napisałam ? Jeśli nie to proszę pytać ;-) Podajemy z ziemniaczkami lub frytkami i surówką z kiszonej kapusty. . . SMACZNEGO . . . . . .
Dorsz z koperkiem i bazylią
Etap 1
Dorsz z koperkiem i bazylią
Etap 2
Dorsz z koperkiem i bazylią
Etap 3
Dorsz z koperkiem i bazylią
Etap 4