Sposób przygotowania:
Dorsz z sosem szparagowym
Filety z dorsza oprószyć solą i pieprzem,skropić sokiem z cytryny,posmarować musztardą,włożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego,posypać 1 łyżeczką oregano i obłożyć 2 łyżkami masła w wiórkach.Piec ok40min.w 180"C.Szparagi obrać,związać w pęczek zalać niewielką ilością wody,posolić,dodać1/2łyżeczki cukru i 1 łyżkę masła i gotować 15-20min,osączyć.Cebulę posiekać zeszklić na pozostałym maśle,dodać wino i gotować ok.2min.wlać kremówkę,doprawić do smaku solą oraz pieprzem,gotować do momentu,gdy sos zacznie gęstnieć,wlać go do blendera,dodać połową szparagów i zmiksować.Dorsza podawać z pozostałymi szparagami polanego sosem.
jovi
wedith1
elzbieta8960
iwi69