kaja__1991

kaja__1991

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 235]

dorsz zapiekany z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

idealne danie dla tej ryby pyszna smaczna

dorsz zapiekany z pieczarkami

Składniki:

dorsz zapiekany z pieczarkami

 

  • 1 kg dorsza ( lub innej świeżej lub mrożonej ryby )
  • Łowicz „Dziś na Obiad... - Zapiekanka Ziemniaczana”
  • 10 pieczarek
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • przyprawy: świeżo zmielony kolorowy pieprz , sól, czosnek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z ½ cytryny
  • 4 łyżki natki pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

dorsz zapiekany z pieczarkami
Z oliwy, przypraw i soku z cytryny przygotowujemy marynatę, dokładnie polewamy rybkę i odstawiamy na ok. ½ godz. do lodówki.
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Układamy pieczarki pokrojone na plasterki, posypujemy połową natki, układamy rybkę, posypujemy resztą pietruszki.
Na rybę wylewamy Dziś na Obiad..., posypujemy żółtym serem i
zapiekamy ok. 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 200OC.
Smacznego!