Sposób przygotowania:
Zapiekanka ryżowa z hiszpańskim salami
Ryż przepłukać wodą i włożyć do naczynia żaroodpornego. Czosnek z cebulą obrać i pokroić w plasterki. Brokuła i cukinię umyć. Brokuł podzielić na różyczki a korzeń pokroić na kawałki. Cukinię i salami pokroić w plasterki. Na ryż ułożyć cząstki brokuła, następnie cebulę z czosnkiem i obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Na nie ułożyć cukinię i salami. Zrobić zalewę łącząc wszystkie składniki oprócz masła. dodać posiekany imbir. Zalewę wymieszać i zalać nią składniki ułożone w naczyniu. Masło w cząstkach rozkładać na poszczególnych warstwach zapiekanki. Fetę pokruszyć i posypać nią po wierzchu zapiekanki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na 50 minut. Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwi i odczekać 10 minut. W zapiekance po upieczeniu powinno zostać trochę sosu z wywaru, natomiast salami powinno być chrupiące. Na talerzu polać odrobiną oleju lnianego lub oliwą z oliwek.