Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 806]

Drobiowe babeczki z ryżem i cukinią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Filet z kurczaka napełniony ryżem i cukinią. Zapiekany w formie babeczek to pyszna propozycja na obiad.

Drobiowe babeczki z ryżem i cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drobiowe babeczki z ryżem i cukinią

 

Sposób przygotowania:

Drobiowe babeczki z ryżem i cukinią
Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie. W czasie kiedy ryż będzie się gotować 1 cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej i zasypać 1 łyżeczką soli. Wymieszać i odstawić, aby puściła sok. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Do ryżu dodać odciśniętą z soku cukinię i boczek bez tłuszczu. Dodać jajko i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Wymieszać. Filety z kurczaka rozbić na kotlety. Oprószyć solą i pieprzem. Natłuścić formę do pieczenia muffinek i umieścić filet z kurczaka. Napełnić farszem ryżowym, lekko dociskając. Drugą cukinię pokroić na plasterki i krótko podsmażyć na wytopionym z boczku tłuszczu. Ułożyć cukinię na wierzchu babeczek. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30min. Podawać na ciepło. Smacznego!
Drobiowe babeczki z ryżem i cukinią
Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu.
Drobiowe babeczki z ryżem i cukinią
1 cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej i zasypać solą.
Drobiowe babeczki z ryżem i cukinią
Do ryżu dodać odciśniętą cukinię i usmażony boczek.
Drobiowe babeczki z ryżem i cukinią
Formę natłuścić i włożyć rozbite filety z kurczaka.