Sposób przygotowania:
Drobiowe babeczki z ryżem i cukinią
Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie. W czasie kiedy ryż będzie się gotować 1 cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej i zasypać 1 łyżeczką soli. Wymieszać i odstawić, aby puściła sok. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Do ryżu dodać odciśniętą z soku cukinię i boczek bez tłuszczu. Dodać jajko i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Wymieszać. Filety z kurczaka rozbić na kotlety. Oprószyć solą i pieprzem. Natłuścić formę do pieczenia muffinek i umieścić filet z kurczaka. Napełnić farszem ryżowym, lekko dociskając. Drugą cukinię pokroić na plasterki i krótko podsmażyć na wytopionym z boczku tłuszczu. Ułożyć cukinię na wierzchu babeczek. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30min. Podawać na ciepło. Smacznego!
ami91