Sposób przygotowania:
Drobiowe kotleciki mielone z sosem curry
Filety z kurczaka oczyszczamy, mielimy (ja użyłam rozdrabniacza), dodajemy 4 żółtka, białka natomiast ubijamy na sztywną pianę. Do mięsa dodajemy posiekaną cebulkę i suszone pomidory, przyprawiamy pieprzem, solą, odstawiamy na pół godzinki.
W tym czasie przygotowujemy sos: rozpuszczamy w rondelku margarynę, dodajemy łyżeczkę mąki, energicznie mieszamy, następnie zalewamy powoli śmietanką (cały czas mieszająć), dodajemy curry, sól, sos będzie gęstniał. Odstawiamy.
Zaraz przed smażeniem mięsa dodajemy ubitą pianę z białek, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
Na rozgrzany olej układamy dużą łyżką masę z kurczaka, formując kotleciki, smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Smacznego!!!
W tym czasie przygotowujemy sos: rozpuszczamy w rondelku margarynę, dodajemy łyżeczkę mąki, energicznie mieszamy, następnie zalewamy powoli śmietanką (cały czas mieszająć), dodajemy curry, sól, sos będzie gęstniał. Odstawiamy.
Zaraz przed smażeniem mięsa dodajemy ubitą pianę z białek, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
Na rozgrzany olej układamy dużą łyżką masę z kurczaka, formując kotleciki, smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Smacznego!!!
elzbieta8960
Sarenka
msewka