mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Drobiowe mielone z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Te niezwykle delikatne mielone podajemy z klasycznymi ziemniakami.

Drobiowe mielone z kaszą gryczaną

Składniki:

Drobiowe mielone z kaszą gryczaną

 

  • 250g gotowanego kurczaka (może być z rosołu)
  • 100g kaszy gryczanej
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 2 jajka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • tarta bułka
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Drobiowe mielone z kaszą gryczaną
Marchewki i pietruszkę obrać, umyć, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Kaszę ugotować na sypko w wodzie z kostką rosołową. Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać, zeszklić na oliwie z oliwek. Kaszę, mięso, marchewki, pietruszkę i cebulę zmielić w maszynce. Do masy wbić jajka, dodać zieleninę, wyrobić masę. Przyprawić solą i pieprzem. Z masy uformować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.