SUPERPRZEPIS

Drobiowe roladki nadziewane groszkiem i bazylią

  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Drobiowe roladki nadziewane groszkiem i bazylią Więcej zdjęć (2)

Bardzo fajny pomysł na danie obiadowe, z wykorzystaniem niezwykle popularnego na naszych stołach kurczaka. W moim wykonaniu prezentuję go w ciekawym połączeniu ze zdrowymi, bogatymi w witaminy i składniki mineralne warzywami oraz orzeszkami.

Składniki:

Drobiowe roladki nadziewane groszkiem i bazylią

 

 

  • Farsz:

 

  • 350 g mrożonego zielonego groszku
  • 80 g liści świeżej bazylii
  • 100 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • 100 g żółtego sera
  • 60 ml oleju z cytryną i bazylią
  • sól morska
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Drobiowe roladki nadziewane groszkiem i bazylią

ETAP 1:

Drobiowe roladki nadziewane groszkiem i bazylią
fileta pokroić na plastry rozbić i oprószyć przyprawami

Pierś z kurczaka pokroić na plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem i oprószyć solą i pieprzem.

ETAP 2:

Drobiowe roladki nadziewane groszkiem i bazylią
ugotowany zielony groszek w lekko osolonej wodzie

Zielony groszek ugotować w lekko osolonej wodzie.

ETAP 3:

Drobiowe roladki nadziewane groszkiem i bazylią
bazylię umyć, osuszyć i wrzucić do blendera

Orzeszki, bazylię, żółty ser, olej i zielony groszek zmiksować w blenderze do postaci pesto. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

Drobiowe roladki nadziewane groszkiem i bazylią
ser zetrzeć na tarce dodać do blendera

Przygotowany farsz nałożyć na każdy plaster fileta, zwinąć w roladkę. Następnie obtoczyć w rozkłóconym jajku, bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.


Tagi:

groszek