Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Drobiowe roladki z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Roladki z kurczaka z warzywami są efektowne i smaczne. Z powodzeniem można ich podać na świąteczny obiad.

Drobiowe roladki z warzywami

Składniki:

Drobiowe roladki z warzywami

 

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-4 liście kapusty włoskiej
  • kawałek marchewki
  • 0,4 kalarepki
  • 0,4 papryki czerwonej
  • kawałek pora
  • 0,5 kromki chleba tostowego
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Drobiowe roladki z warzywami

ETAP 1:

Drobiowe roladki z warzywami
Przygotować wszystkie składniki nadzienia.

Liście kapusty gotować przez 1 minutę w osolonej wodzie, osączyć. Marchewkę i kalarepkę obrać, razem z papryką i chlebem bez skórki pokroić w drobną kosteczkę. Por oczyścić, umyć, pokroić w krążki. Dodać jajko, starty ser, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

ETAP 2:

Drobiowe roladki z warzywami
Mięso przyprawić i posmarować musztardą.

Filety umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem przez folię. Natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem, posmarować musztardą, ułożyć liście kapusty.

ETAP 3:

Drobiowe roladki z warzywami
Na liście kapusty włożyć porcję nadzienia.

Na przygotowane mięso z kapustą wyłożyć nadzienie i zrolować.

ETAP 4:

Drobiowe roladki z warzywami
Zawiązać, ułożyć w naczyniu, upiec w piekarniku.

Następnie obwiązać bawełnianą nicią lub spiąć wykałaczkami, włożyć do naczynia żaroodpornego, oprószyć ostrą papryką i skropić olejem. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około 40-45 minut