Sposób przygotowania:
Drobiowo-wieprzowe łazanki
Przygotowanie farszu: Najlepiej przygotować dzień wcześniej wtedy smaki dobrze się połączą i łazanki będą wyborne. Ale gdy będziemy je przygotowywać w dniu konsumpcji to także nie stracą na smaku:-) Kapustę odsączyć z nadmiaru soku, poszatkować, włożyć do garnka, dodać ziele i liść laurowy zalać wodą i ugotować do miękkości. Ćwiartki umyć, osuszyć i zdjąć skórę.Mięso oddzielić od kości, i pokroić w kostkę średniej wielkości. Cebulę i czosnek obrać i poszatkować. Olej z margaryna rozgrzać dodać cebulę i czosnek i przesmażyć na złoto. Dodać kurczaka i chwilę razem smażyć, potem dodać mielone mięso i nadal poddawać obróbce. Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki. Dodać do rondla. Przesmażyć z mięsem aż będzie wszystko miękkie. Dodać odcedzoną kapustę i razem jeszcze chwilę przesmażyć. Po ostygnięciu odstawić do lodówki. Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiać do miski, wbić jajka, dodać sól i stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto, musi być odrobinę twarde. Podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na cienki placek i odłożyć do obeschnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie placek na ciąć po przekątnej na całej powierzchni a potem w przeciwnym kierunku i otrzymamy łazanki. Wodę zagotować w dużym garnku z sola i olejem, wrzucić makaron i ugotować do miękkości. Odcedzić. Przygotowanie całej potrawy: W czasie gdy makaron będzie się gotował, podgrzać farsz. Dodać odcedzony makaron i chwilę razem przesmażyć, doprawić solą i pieprzem. Podawać gorące. SMACZNEGO!