edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Drobiowo–warzywny miszmasz z tymiankiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Mała porcja mięsa i duża porcja warzyw wystarczyły do nakarmienia trzech osób

Drobiowo–warzywny miszmasz z tymiankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drobiowo–warzywny miszmasz z tymiankiem

 

  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • pieprz
  • łyżka oleju
  • 1/2 dużej marchewki
  • 1/2 kalarepki
  • 2 garście mrożonej fasolki szparagowej odmiany Princessa
  • ok. 10 cm białej części pora
  • 1 szklanka bulionu drobiowego (z kostki)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki zimnej wody

Sposób przygotowania:

Drobiowo–warzywny miszmasz z tymiankiem
Mięso opłukałam, osuszyłam ręcznikiem papierowym i pokroiłam w paseczki. Przełożyłam do miseczki, polałam sosem sojowym, posypałam szczyptą pieprzu, wymieszałam i odstawiłam na pół godziny do lodówki. W międzyczasie marchew i kalarepkę oczyściłam, umyłam i pokroiłam w słupki. Pora pokroiłam w półplastry . Fasolkę szparagową połamałam na kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzałam łyżkę oleju i obsmażyłam na nim kurczaka. Po kolei dokładałam na patelnię: marchew, kalarepkę, fasolkę szparagową i pora. Przed dodaniem następnego warzywa każde poprzednie chwilkę smażyłam. Całość podlałam szklanką bulionu, wsypałam tymianek, doprawiłam pieprzem i dusiłam wszystko razem do pożądanej miękkości. Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłam w połowie szklanki zimnej wody, wlałam do warzyw i gotowałam jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu. Podałam z warzywno-tymiankową kaszą jęczmienną (https://gotujmy.pl/warzywno---tymiankowa-kasza-jeczmienna,przepisy,151254.html )
Drobiowo–warzywny miszmasz z tymiankiem
Pokrojone w paseczki mięso wymieszałam z sosem sojowym i pieprzem.
Drobiowo–warzywny miszmasz z tymiankiem
Pokrojone warzywa po kolei dokładałam na patelnię...
Drobiowo–warzywny miszmasz z tymiankiem
…przed dołożeniem kolejnego każde poprzednie przez chwilkę smażyłam.
Drobiowo–warzywny miszmasz z tymiankiem
Sos zagęściłam mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w zimnej wodzie.