agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

drożdzowa babka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

drożdżowa babka kto nie robił niech spróbuje

drożdzowa babka

Składniki:

drożdzowa babka

 

Sposób przygotowania:

drożdzowa babka
Zaparzyć połowę szklanki wrzącego mleka ¾ mąki. Po ostudzeniu dodać starannie rozkruszone drożdże oraz pół szklanki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem i gdy uzyskają kremowy kolor wymieszać z rozczynem. Dodać resztę mąki, wlać masło roślinne, dodać sól i wyrobić ciasto dolewając mleka. Pod koniec wyrabiania, gdy odchodzi od rąk dodać zapachy, pokrojone migdały, skórkę cytrynową i rodzynki. Włożyć ciasto do wysmarowanej margaryną formy babkowej do 1/3 wysokości. Gdy ciasto wyrośnie piec w piekarniku o wysokiej temperaturze ok. 1 godziny.