Sposób przygotowania:
Drożdżowa banica ze szpinakiem
W letniej wodzie rozpuściłam drożdże razem z cukrem. Odstawiłam na bok dopóki na powierzchni nie zaczęły pojawiać się bąbelki. Do przesianej mąki wlałam pączkujące drożdże, niecałe roztrzepane jajko (odrobinę zostawiłam do posmarowania ciasta) sól i olej. Kilka minut wyrabiałam ciasto, po czym odstawiłam je do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrastało zajęłam się szpinakiem. Jajka ugotowałam na twardo. Szpinak rozmroziłam i zagotowałam. Odlałam z niego nadmiar wody. Do szpinaku dodałam posiekane jajka i doprawiłam do smaku gałką, pieprzem, czosnkiem oraz solą. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam dość cienko nadając mu kształt prostokąta. Rozsmarowałam nadzienie. Zawinęłam całość w długa roladę i zakręciłam jak ślimaka. Całość ostrożnie przeniosłam do okrągłej formy wyłożonej papierem. Po wierzchu posmarowałam resztką surowego jajka. Posypałam grubą solą i słonecznikiem. Piekłam aż ciasto ładnie się zrumieniło. Podawałam z czystym barszczem albo z surówką.