Sposób przygotowania:
Drożdżowa chałka z lukrem
Robimy rozczyn z 5 dag drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i 1 szklanki mleka, wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W między czasie ucieramy 1 jajo i 1 żółtko z resztą cukru i rozpuszczoną margaryną, dodajemy mąkę i wyrośnięty rozczyn, dokładnie wyrabiamy ciasto, dodajemy sok z 1/2 cytryny. Gdy ciasto jest gotowe, dzielimy na 2 części. Każdą część jeszcze raz wyrabiamy, robimy cienkie wałeczki, łączymy na czubku po 3 wałeczki splatamy jak warkocze, łączymy je na końcu, czekamy aż wyrosną, układamy na blasze posypujemy mąką, pieczemy w temp. 180 stopni 15 minut+ 3 minuty z termoobiegiem. Po upieczeniu lukrujemy gotowym lukrem cytrynowym przygotowanym jak na opakowaniu i posypujemy skórką pomarańczową.