Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Drożdżowa makówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Drożdżowa makówka to wspaniały dodatek do kawy lub herbaty.

Drożdżowa makówka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowa makówka

 

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 4 dag drożdży
  • 10 dag masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki rumu
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • 2 łyżki posiekanej skórki kandyzowanej z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowa makówka
Masę makową wyjąć z puszki, wymieszać ze skórką pomarańczową i aromatami. Pokruszone drożdże posypać 1 łyżką cukru pudru, wlać 1/4 szklanki ciepłego mleka, wsypać pół szklanki mąki. Wymieszać, przykryć, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 4 żółtka i 1 białko utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuścić, przestudzić. Wyrośnięty rozczyn połączyć z jajkami, dodać pozostałą mąkę, mleko, sól, rum i wyrabiać, aż pokażą się pęcherzyki, dodając stopniowo rozpuszczone masło. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować 2 prostokątne placki. Rozwałkowane ciasto posmarować białkiem, wyłożyć masą makową. Mak po wierzchu posmarować pozostałym białkiem i zwinąć w rulon jak roladę. Zwinięte makówki zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając 1,5-2 cm wolnej przestrzeni. Razem z papierem ułożyć na blaszce, pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Następnie włożyć do piekarnika i piec w temp 190 stopni około 35-40 minut.
Drożdżowa makówka
Wyrobione ciasto drożdżowe odłożyć do wyrośnięcia
Drożdżowa makówka
Rozwałkować na 2 prostokąty i posmarować białkiem
Drożdżowa makówka
Wyłożyć masę makową i powtórnie posmarować białkiem
Drożdżowa makówka
Ciasto z makiem zwinąć w roladę i zawinąć w papier do pieczenia

Tagi:

jajko jajka