Sposób przygotowania:
Drożdżowa makówka
Masę makową wyjąć z puszki, wymieszać ze skórką pomarańczową i aromatami. Pokruszone drożdże posypać 1 łyżką cukru pudru, wlać 1/4 szklanki ciepłego mleka, wsypać pół szklanki mąki. Wymieszać, przykryć, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 4 żółtka i 1 białko utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuścić, przestudzić. Wyrośnięty rozczyn połączyć z jajkami, dodać pozostałą mąkę, mleko, sól, rum i wyrabiać, aż pokażą się pęcherzyki, dodając stopniowo rozpuszczone masło. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować 2 prostokątne placki. Rozwałkowane ciasto posmarować białkiem, wyłożyć masą makową. Mak po wierzchu posmarować pozostałym białkiem i zwinąć w rulon jak roladę. Zwinięte makówki zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając 1,5-2 cm wolnej przestrzeni. Razem z papierem ułożyć na blaszce, pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Następnie włożyć do piekarnika i piec w temp 190 stopni około 35-40 minut.