Sposób przygotowania:
Pyszna strucla makowa
Ciasto drożdżowe; zrobić rozczyn z letniego mleka,drożdży,łyżki mąki i 1 łyżki cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru,dodać mąkę ,wyrośnięty rozczyn drożdżowy i roztopioną letnią margarynę. Wyrobić ciasto na gładką masę.Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masa makowa; do maku dodać cukry,roztopioną letnią margarynę,miód,migdały,rodzynki i na końcu dodać ubitą pianę z białka. Ciasto rozwałkować ,posmarować masą makową i zwinąć w rulon.Zostawić do ponownego wyrośnięcia i przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.Zimną struclę posmarować lukrem i udekorować.Piec około 50 min w 170st.
danutka
Henia