alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Pyszna strucla makowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Taka pyszna strucla makowa to ciasto na święta wręcz obowiązkowe. Bożonarodzeniowy deser, ulubione przez całą rodzinę.

Pyszna strucla makowa

Składniki:

Pyszna strucla makowa

 

 

 

 

 

  • cukier 10 dkg

 

 

  • cukier waniliowy 2 łyżeczki

 

 

  • Masa makowa

 

  • mak mielony 40 dkg

 

 

  • cukier 3-5 łyżek

 

 

  • białko 1 szt

 

 

 

  • rodzynki - 10 dag

 

  • cukier wanilinowy 2 łyżeczki

 

 

  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Pyszna strucla makowa
Ciasto drożdżowe; zrobić rozczyn z letniego mleka,drożdży,łyżki mąki i 1 łyżki cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru,dodać mąkę ,wyrośnięty rozczyn drożdżowy i roztopioną letnią margarynę. Wyrobić ciasto na gładką masę.Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masa makowa; do maku dodać cukry,roztopioną letnią margarynę,miód,migdały,rodzynki i na końcu dodać ubitą pianę z białka. Ciasto rozwałkować ,posmarować masą makową i zwinąć w rulon.Zostawić do ponownego wyrośnięcia i przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.Zimną struclę posmarować lukrem i udekorować.Piec około 50 min w 170st.

Tagi:

jajko jajka mak