Sposób przygotowania:
Makowa strucla wg anemon
CIASTO: ze świeżych drożdży robię rozczyn i odstawiam do wyrośnięcia. Letnie mleko, cukier i jajka mieszam w misce, a następnie dodaję mąkę i wyrośnięty rozczyn. Chwilę wyrabiam mikserem końcówką do ciasta drożdżowego, następnie dodaję roztopione i lekko przestudzone masło oraz sól. Wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto. Miskę nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości.
NADZIENIE: wypłukany w ciepłej wodzie mak, zalewam wrzątkiem i trzymam na minimalnym gazie około pół godziny. Mielę dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa przy użyciu sitka do maku. Zmielony mak, miód, roztopione masło, bakalie, ekstrakt migdałowy i żółtka dokładnie mieszam mikserem.
WYKONANIE: wyrośnięte ciasto, dzielę na trzy części i każdą z nich rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 25x35cm. Makowe nadzienie dzielę na trzy części i na każdym prostokącie rozprowadzam równą warstwą. Zwijam jak roladę, powstały rulon przecinam ostrym nożem wzdłuż na pół, z tym, że jeden koniec zostawiam nieprzecięty. Powstałe dwie części rolady skręcam niczym linę, a oba końce rolady dokładnie sklejam i podwijam pod spód. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Podrośnięte strucle smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką, wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 25 minut. Jeśli się za mocno rumienią, przykrywam je arkuszem papieru do pieczenia. Upieczone studzę na kratce kuchennej.
NADZIENIE: wypłukany w ciepłej wodzie mak, zalewam wrzątkiem i trzymam na minimalnym gazie około pół godziny. Mielę dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa przy użyciu sitka do maku. Zmielony mak, miód, roztopione masło, bakalie, ekstrakt migdałowy i żółtka dokładnie mieszam mikserem.
WYKONANIE: wyrośnięte ciasto, dzielę na trzy części i każdą z nich rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 25x35cm. Makowe nadzienie dzielę na trzy części i na każdym prostokącie rozprowadzam równą warstwą. Zwijam jak roladę, powstały rulon przecinam ostrym nożem wzdłuż na pół, z tym, że jeden koniec zostawiam nieprzecięty. Powstałe dwie części rolady skręcam niczym linę, a oba końce rolady dokładnie sklejam i podwijam pod spód. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Podrośnięte strucle smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką, wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 25 minut. Jeśli się za mocno rumienią, przykrywam je arkuszem papieru do pieczenia. Upieczone studzę na kratce kuchennej.