anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Makowa strucla wg anemon

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Skoro mak, jako symbol płodności ma zapewnić pomyślność i dostatek w nadchodzącym roku, nie może go zabraknąć na wigilijnym stole. U mnie w postaci fantazyjnie zwiniętej drożdżowej strucli.

Makowa strucla wg anemon Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowa strucla wg anemon

 

 

  • NADZIENIE:
  • mak - 400 g
  • płynny miód - 3 łyżki
  • roztopione masło - 2 łyżki
  • żółtka - 2 szt.
  • rodzynki - 100 g
  • migdały mielone - 2 łyżki
  • ekstrakt migdałowy - ½ łyżeczki

 

  • PONADTO:
  • żółtko - 1 szt.
  • śmietana kremówka - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Makowa strucla wg anemon
CIASTO: ze świeżych drożdży robię rozczyn i odstawiam do wyrośnięcia. Letnie mleko, cukier i jajka mieszam w misce, a następnie dodaję mąkę i wyrośnięty rozczyn. Chwilę wyrabiam mikserem końcówką do ciasta drożdżowego, następnie dodaję roztopione i lekko przestudzone masło oraz sól. Wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto. Miskę nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości.

NADZIENIE: wypłukany w ciepłej wodzie mak, zalewam wrzątkiem i trzymam na minimalnym gazie około pół godziny. Mielę dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa przy użyciu sitka do maku. Zmielony mak, miód, roztopione masło, bakalie, ekstrakt migdałowy i żółtka dokładnie mieszam mikserem.

WYKONANIE: wyrośnięte ciasto, dzielę na trzy części i każdą z nich rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 25x35cm. Makowe nadzienie dzielę na trzy części i na każdym prostokącie rozprowadzam równą warstwą. Zwijam jak roladę, powstały rulon przecinam ostrym nożem wzdłuż na pół, z tym, że jeden koniec zostawiam nieprzecięty. Powstałe dwie części rolady skręcam niczym linę, a oba końce rolady dokładnie sklejam i podwijam pod spód. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Podrośnięte strucle smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką, wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 25 minut. Jeśli się za mocno rumienią, przykrywam je arkuszem papieru do pieczenia. Upieczone studzę na kratce kuchennej. 
Makowa strucla wg anemon
Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 25x35cm.
Makowa strucla wg anemon
Makowe nadzienie dzielę na trzy części i na każdym prostokącie rozprowadzam równą warstwą.
Makowa strucla wg anemon
Powstałe dwie części rolady skręcam niczym linę, a oba końce rolady dokładnie sklejam i podwijam pod spód.
Makowa strucla wg anemon
Jeśli się za mocno rumienią, przykrywam je arkuszem papieru do pieczenia.