Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Strucla drożdżowa z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Piekę ją na każde święta. Długo zachowuje świeżość, zjadamy ją do ostatniego okruszka. Polecam gorąco!!

Strucla drożdżowa z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Strucla drożdżowa z makiem

 

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 8 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3 dag drożdży
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • Masa makowa:
  • 20 dag maku
  • 1 jajko
  • 5 dag margaryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 5 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy)
  • kilka kropli olejku migdałowego

 

Sposób przygotowania:

Strucla drożdżowa z makiem
Masa makowa: Mak zaparz we wrzątku. Zmiel dwa razy. Do maku dodaj cukier, cukier waniliowy, jajko, bakalie oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Masę dopraw do smaku olejkiem migdałowym. Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z margaryną. Dodaj drożdże, jajko, żółtko, śmietanę, cukry oraz sól. Zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkuj, tworząc kwadrat o boku 40cm. Na cieście rozsmaruj masę makową. Zwiń w rulon. Boki zlep. Struclę zawiń w papier do pieczenia i ułóż na blaszce. Odstaw do godzinę do wyrośnięcia. Następnie piecz 60 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną struclę polej lukrem lub polewą czekoladową.
Strucla drożdżowa z makiem
Do maku dodaj cukier, cukier waniliowy, jajko, bakalie oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Masę dopraw do smaku olejkiem migdałowym.
Strucla drożdżowa z makiem
Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z margaryną. Dodaj drożdże, jajko, żółtko, śmietanę, cukry oraz sól. Zagnieć ciasto.
Strucla drożdżowa z makiem
Ciasto rozwałkuj, tworząc kwadrat o boku 40cm. Na cieście rozsmaruj masę makową. Zwiń w rulon. Boki zlep.
Strucla drożdżowa z makiem
Struclę zawiń w papier do pieczenia i ułóż na blaszce. Odstaw do godzinę do wyrośnięcia. Następnie piecz 60 minut w temperaturze 170 stopni.