Sposób przygotowania:
Strucla drożdżowa z makiem
Masa makowa: Mak zaparz we wrzątku. Zmiel dwa razy. Do maku dodaj cukier, cukier waniliowy, jajko, bakalie oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Masę dopraw do smaku olejkiem migdałowym. Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z margaryną. Dodaj drożdże, jajko, żółtko, śmietanę, cukry oraz sól. Zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkuj, tworząc kwadrat o boku 40cm. Na cieście rozsmaruj masę makową. Zwiń w rulon. Boki zlep. Struclę zawiń w papier do pieczenia i ułóż na blaszce. Odstaw do godzinę do wyrośnięcia. Następnie piecz 60 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną struclę polej lukrem lub polewą czekoladową.