szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Drożdżowe babeczki z farszem pieczarkowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Drożdżowe babeczki z pewnością zainteresują starszych uczniów i nie tylko..

Drożdżowe babeczki z farszem pieczarkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe babeczki z farszem pieczarkowy

 

  • 150 g mąki
  • 1 żółtko
  • 60 ml oleju rzepakowego do ciasta +2 łyżki oleju rzepakowego do farszu
  • 15 g drożdży świeżych
  • 70 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 250 g mięsa mielonego z łopatki
  • 3 małe suszone ostre papryczki
  • 1 płaska łyżeczka płatków chili (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g małych pieczarek
  • 2 łyżki pasty paprykowej lub keczupu
  • 100 g serka topionego kremowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 12 sztuk owocu suszonej żurawiny
  • zielona cebulka

Sposób przygotowania:

Drożdżowe babeczki z farszem pieczarkowy
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier oraz pół łyżeczki mąki. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy sól, żółtko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, gdy składniki ciasta się połączą dolewamy olej i opcjonalnie płatki chili. Wyrabiamy wszystko na gładkie ciasto, zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 40 minut do wyrośnięcia. W czasie gdy czekamy na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy nadzienie do naszych babeczek. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy na nim drobno posiekane suszone papryczki i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, oraz czosnek. Ja usuwam większość pestek z papryczek żeby nie były za ostre. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Na patelnię dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy widelcem. Po podsmażeniu dodajemy pieczarki, całość podsmażamy, aż odparuje woda z pieczarek. Pod koniec smażenia (ok 15 minut) dodajemy połowę serka topionego i mieszamy aż się roztopi. Ściągamy patelnie z palnika i odstawiamy na kilka minut do przestudzenia. Następnie dodajemy do farszu jajko, natkę pietruszki, pastę paprykową, paprykę w proszku i kilka sztuk suszonej żurawiny.Całość dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 7-8 mm i wycinamy z niego koła. Wykładamy je do foremek na muffinki i wylepiamy nimi foremki jakby. Do środka nakładamy łyżką przygotowane nadzienie, a na wierzch wykładamy pokrojony na małe kawałeczki serek topiony. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut. Podajemy posypane zieloną cebulką. Ewentualnie z keczupem.
Drożdżowe babeczki z farszem pieczarkowy
Na patelni podsmażamy cebulę z papryczką
Drożdżowe babeczki z farszem pieczarkowy
Na patelnię dodajemy mięso i pokrojone pieczarki
Drożdżowe babeczki z farszem pieczarkowy
Z ciasta wycinamy kółka i wypełniamy nim foremki
Drożdżowe babeczki z farszem pieczarkowy
Do środka wkładamy nadzienie mięsno pieczarkowe