Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki z budyniem
Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki – wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do gotowego rozczynu dodać jajka, pozostały cukier, szczyptę soli oraz rozpuszczoną margarynę, a na koniec mąkę i wyrobić elastyczne odchodzące od dłoni ciasto. Ciasto włożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce oraz przykryć ściereczką. Ciasto powinno rosnąć ok 60-90 min.
Budyń ugotować z dodatkiem cukru. Przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i odstawić do przestygnięcia. Ciasto rozwałkować a następnie powykrawać prostokąty. Każdy prostokąt smarować budyniem i delikatnie zwijać jak roladkę. Pozostawić na ok 15 min. Po tym czasie ostrym nożem naciąć roladki, lecz nie do końca i zaplatać. Koniec mocno skleić. Układać w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem. Piec ok 20-25 mim. w temp. 180'C.
Budyń ugotować z dodatkiem cukru. Przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i odstawić do przestygnięcia. Ciasto rozwałkować a następnie powykrawać prostokąty. Każdy prostokąt smarować budyniem i delikatnie zwijać jak roladkę. Pozostawić na ok 15 min. Po tym czasie ostrym nożem naciąć roladki, lecz nie do końca i zaplatać. Koniec mocno skleić. Układać w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem. Piec ok 20-25 mim. w temp. 180'C.