IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Drożdżowe bułeczki z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne drożdżówki z budyniem czekoladowym

Drożdżowe bułeczki z budyniem

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z budyniem

 

 

 

  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z budyniem
Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki – wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do gotowego rozczynu dodać jajka, pozostały cukier, szczyptę soli oraz rozpuszczoną margarynę, a na koniec mąkę i wyrobić elastyczne odchodzące od dłoni ciasto. Ciasto włożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce oraz przykryć ściereczką. Ciasto powinno rosnąć ok 60-90 min.
Budyń ugotować z dodatkiem cukru. Przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i odstawić do przestygnięcia. Ciasto rozwałkować a następnie powykrawać prostokąty. Każdy prostokąt smarować budyniem i delikatnie zwijać jak roladkę. Pozostawić na ok 15 min. Po tym czasie ostrym nożem naciąć roladki, lecz nie do końca i zaplatać. Koniec mocno skleić. Układać w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem. Piec ok 20-25 mim. w temp. 180'C.