Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki z orzechami
Drożdże wymieszać z cukrem, dodać ciepłe mleko, odłożyć w ciepłe miejsce. Obie mąki wymieszać, posiekać z masłem, dodać miód, roztrzepane jajko, i cukier. Gdy rozczyn zacznie się pienić, dodać mąki wymieszane z miodem, tłuszczem i jajkiem. Dokładnie ciasto wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 35 minut. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, dodać słonecznik i orzechy, wyrobić i uformować wałek, pokroić na 20 kawałków. Rękami formować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszkach i pozostawić na pół godziny do podrośnięcia. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około15-20 minut w temp 190-200 stopni.