Sposób przygotowania:
Drożdżowe cynamonki z migdałami
Mąkę przesiać do miski, pośrodku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać cukier i część letniego mleka, przemieszać zaczyn, przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Do miski dodać sól, stopione, letnie masło, roztrzepane jajka i, mieszając łyżką, taką ilość mleka, żeby składniki skleiły się ze sobą. Wyrabiać dłonią przez 10 minut. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto zawiera niewiele drożdży, więc trzeba mu dać szansę na spokojne wyrośnięcie. Miękkie masło rozetrzeć łyżką z cukrem i cynamonem, wymieszać z posiekanymi migdałami. Wyrośnięte ciasto przebić ręką, krótko zarobić, wyłożyć na blat podsypany mąką, rozwałkować na długi prostokąt. Placek posmarować przygotowanym nadzieniem, zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego brzegu i pokroić go na 15-16 kawałków. Blaszkę o wymiarach 24x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie ułożyć kawałki ciasta nadzieniem do góry. Blaszkę przykryć ściereczką i odstawić na 30-50 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem (200 bez termo obiegu). Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem, posypać posiekanymi migdałami. Piec 20 minut do zrumienienia i suchego patyczka. Bułeczki nie są mocno słodkie, więc po wystudzeniu można je oprószyć cukrem pudrem.
zbysiowa
edytaha
Porywaj Madziu, na wszelki wypadek nic się nie odzywam :D
zbysiowa
:D