szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Drożdżowe gniazda z jajem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bułeczki drożdżowe z jajkiem w sam raz na śniadanko.

Drożdżowe gniazda z jajem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe gniazda z jajem

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe gniazda z jajem
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej drobno pokrojone cebule. Mąkę mieszamy z solą prowansalską, pieprzem, nastepnie dodajemy wyrośnięte drożdże, jedno jajko i podsmażoną wystudzoną cebulkę. Wyrabiamy ciasto i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia. Pozostałe jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na połówki. Ciasto dzielimy na 6 części, z każdego kawałka formujemy wałeczek, który zlepiamy ze sobą. Na środku wkładamy połówkę jajka, stroną przecięcia w dół. Bułeczki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i odstawiamy na 10 minut. Z wierzchu smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut.
Drożdżowe gniazda z jajem
Pokrojone drobno cebule podsmażamy na oliwie
Drożdżowe gniazda z jajem
Z podanych skłądników wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Drożdżowe gniazda z jajem
Wyrośnięte ciasto dzielimy na części i fromujemy wałeczki
Drożdżowe gniazda z jajem
Z wałeczków robimy gniazda i w środek dajemy jajko

Tagi:

jajko jajka