Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Drożdżowe ósemki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dobre są na tłusty czwartek, ósemki posypane cukrem pudrem

Drożdżowe ósemki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżowe ósemki

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ósemki
Do miski pokruszyć drożdże. Mleko podgrzać. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, cukrem i 2 łyżkami mąki, przykryć miskę ściereczką, odstawić rozczyn w ciepłe miejsce.Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, jajka zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałeczki, zawinąć w ósemki. Odstawić jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia ósemek. Wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć na złoty kolor. Wyjmować, układać na bibule, aby ściekł tłuszcz, ciepłe posypać cukrem.
Drożdżowe ósemki
Przygotowywanie rozczynu drożdżowego na ósemki z mąki, mleka i drożdży
Drożdżowe ósemki
Z przygotowanych składników, zostało zrobione ciasto drożdzowe i odstawione do wyrośnięcia

Tagi:

jajko jajka