jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Drożdżowe pierożki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Drożdżowe pierożki z jabłkami oprószone cukrem - znakomite na podwieczorek!

Drożdżowe pierożki z jabłkami

Składniki:

Drożdżowe pierożki z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe pierożki z jabłkami
2 jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Mąkę 1 łyżke odłożyć, przesiać na stolnicę, wrzucić pokrojone na kawałki masło, pokruszone drożdże i cukier puder. wszystko dokładnie posiekać nożem. Wlać śmietanę wymieszaną z 2 żółtkami i 1 jajkiem. Zagnieść szybko miękkie, pulchne ciasto i wstawić na 15 minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Posypać je cynamonem i cukrem. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto i wykroić krążki i średnicy 8-10 cm. Na każdym krążku położyć cząstkę jabłka, brzeg posmarować białkiem i zlepić pierożki. Pierożki przełożyć na blache, posmarować z wierzchu białkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut w temp. 200 stop. C, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stop. C. i piec 20-25 minut. Rumiane pierożki wyjąć z piekarnika i jeszcze ciuepłe oprószyć cukrem pudrem.