Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drożdżowe pierożki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pulchne i bardzo pyszne.Po prostu rozpływają się ustach.Polecam do kawy lub herbaty.Ciasto nie musi wyrastać,więc szybko możemy je przygotować.

Drożdżowe pierożki z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe pierożki z jabłkami

 

 

  • Dodatkowo:
  • 4 jabłka
  • 1 białko
  • cukier kryształ do posypania pierożków

Sposób przygotowania:

Drożdżowe pierożki z jabłkami
1.Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem.Do mąki dajemy masło lub margarynę,śmietanę,żółtko i roztarte drożdże,następnie zagniatamy mięciutkie ciasto. 2.Jabłka myjemy,osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 3.Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,wykrawamy szklanką krążki,następnie na każdy krążek nakładamy porcje startych jabłek i zlepiamy jak pierogi,brzegi możemy zlepić widelcem.Każdy pierożek smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem kryształem. 4.Przygotowane pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 5.Następnie pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.
Drożdżowe pierożki z jabłkami
Składniki ciasta zagniatamy na mięciutkie ciasto.
Drożdżowe pierożki z jabłkami
Ciasto wałkujemy,nakładamy jabłka i zlepiamy.
Drożdżowe pierożki z jabłkami
Pierożki nakładamy na blasze wyłozonej papierem do pieczenia.
Drożdżowe pierożki z jabłkami
Pieczemy do zrumienienia,studzimy i podajemy.