Sposób przygotowania:
Drożdżowe pierożki z pieczarkami.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko, ciepłą wodę, 1/2 szkl mąki, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wsypać pozostałą mąkę , 1/2 łyżeczki soli i dokładnie wyrobić ciasto. Odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. W między czasie przygotować farsz. Na patelni rozgrzać masło, wsypać posiekaną cebulkę i zeszklić. Następnie dodać drobno pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować, szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek nakładać farsz, złożyć na pół i zlepiać brzegi. Wrzucać na rozgrzany głęboki tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć na papierowym ręczniku.