jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Drożdżowe ptaszki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Te ptaszki doskonale nadają się do przystrojenie świątecznego domu, stołu, mazurka, czy stroika Wielkanocnego.

Drożdżowe ptaszki

Składniki:

Drożdżowe ptaszki

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ptaszki
Margarynę topimy i studzimy. Mleko podgrzewamy. Rozrabiamy drożdże z 0,5 szklanki letniego mleka. Dokładamy cukier, i tyle mąki by rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dokładamy do niego pozostałe składniki (mleko, mąkę, tłuszcz, sól, jajko) i wyrabiamy ciasto (około 15 minut). Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte wykładamy na stolnicę, Dzieliny na około 20 części. Z każdej części formujemy wałki grubości palca. Po środku wałka zawiązujemy węzeł. Jeden koniec rozpłaszczamy i nacinamy (przybiera on wtedy kształt ogona). Drugi koniec formujemy w kształt szpiczastej główki. Główkę ozdabiamy ziarenkami herbaty. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 15 minutw 180°C.