Sposób przygotowania:
Drożdżowe ptaszki
Margarynę topimy i studzimy. Mleko podgrzewamy. Rozrabiamy drożdże z 0,5 szklanki letniego mleka. Dokładamy cukier, i tyle mąki by rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dokładamy do niego pozostałe składniki (mleko, mąkę, tłuszcz, sól, jajko) i wyrabiamy ciasto (około 15 minut). Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte wykładamy na stolnicę, Dzieliny na około 20 części. Z każdej części formujemy wałki grubości palca. Po środku wałka zawiązujemy węzeł. Jeden koniec rozpłaszczamy i nacinamy (przybiera on wtedy kształt ogona). Drugi koniec formujemy w kształt szpiczastej główki. Główkę ozdabiamy ziarenkami herbaty. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 15 minutw 180°C.