mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

drożdżowe rogaliki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

smaczne drożdzówki na drugie śniadanie

drożdżowe rogaliki

Składniki:

drożdżowe rogaliki

 

Sposób przygotowania:

drożdżowe rogaliki
Drożdże ucieramy z łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej. Na blat wysyupujemy mąkę, jajko, resztę cukru, wlewamy mleko, drożdże oraz olej. Wyrabiamy ciasto drożdżowe, w razie potrzeby podsypujemy mąką. ciasto powinno być miękkie i kleic się do rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy, nożem wykrawujemy trójkąciki. Na trójkąty nakładamy łyżeczkę marmolady i zawijamy rogaliki. gotowe wykładamy na blachę i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy jajkiem i pieczemy pół godziny w 200 st.