Sposób przygotowania:
Drożdżowe rogaliki z nutą cytryny
Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy (wcześniej wymieszane z łyżeczką cukru i mąki i 2 łyżkami ciepłego mleka) wyrośnięta drożdże. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem i cukrem waniliowym .Wlewamy do ciasta.Wlewamy sok z cytryny i otartą skórkę. Dokładnie mieszamy i stopniowo wlewamy roztopioną margarynę. Wyrabiamy,po czym odstawiamy mieske z ciastem przykryteym czysta ściereczką w ciepłe miejsce. Czekamy aż podwoi swoją objetość.Rozwałkowujemy na stolnicy. Na ciasto przykładamy bardzo duży talerz lub tortownicę.Wycinamy okrąg,który tniemy nożem lub radełkiem na pół i każdą część na pół,aż powstanie osiem równych trójkatów. Możemy tez pokroić na mniej części,wówczas zyskamy większe rogaliki. Na brzegu każdego umieszczamy łyżeczkę marmolady, którą lekko rozsmarowujemy. Zwijamy zaczynając od szerszej części, w roladkę. Brzegi lekko zaginamy do środka.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni na złoty kolor około 30 minut. Lekko ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Lemonaga
kołczu
jaNina
Natala1210
angel35
iziona
Bernadetta