Sposób przygotowania:
Drożdzowe ślimaki z mięsem i serem
Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozpuścić w lekko ciepłym mleku i 1 łyżka mąki. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia, ok. 15 minut. Do wymieszanej z solą reszty maki, dodać miękkie masło (ok. 5 dkg), wbić 1 jajo, dodać rozczyn drożdżowy i wyrobić jednolite ciasto. Można zrobić to robotem z mieszadłem do zagniatania. Ciasto odstawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na ok 20 minut. W tym czasie obieramy i kroimy drobno cebule i podsmażamy na reszcie masła. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, cebulą, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, ziołami i doprawiamy sola i pieprzem. Ciasto wykładamy na stolnice i wałkujemy na prostokąt ok.30 x 40 cm. Wykładamy na to masę mięsną, zostawiając na brzegach ok 1 cm. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy warstwę mięsa. Ciasto zrolować, tak jak przy akowcu, zaczynając od węższego brzegu. Tak powstała roladę pokroić na plastry grubości ok 2 cm. Gotowe ślimaki układamy na wyłożonej papierem do wypieków blaszce. Piec przez 20-25 minut w temp. 200 stopni.
Netka
kasiunia.1981
haniakson
kasiunia.1981 napisał(a):
evita0007
haniakson
evita0007 napisał(a):
nasteczka