haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Drożdzowe ślimaki z mięsem i serem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepyszne mięsne ślimaki do zjedzenia na ciepło, ale również doskonałe na zimno.Długo utrzymują świeżość, można też podgrzewać w mikrofali.

Drożdzowe ślimaki z mięsem i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdzowe ślimaki z mięsem i serem

 

  • 0,5 kg maki
  • 10 dkg drożdży
  • 1/2 łyżeczka cukru
  • 1/4 l mleka
  • 6,5 dkg masła
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 30 dkg mięsa mielonego z indyka
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • tymianek
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 20 dkg żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Drożdzowe ślimaki z mięsem i serem
Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozpuścić w lekko ciepłym mleku i 1 łyżka mąki. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia, ok. 15 minut. Do wymieszanej z solą reszty maki, dodać miękkie masło (ok. 5 dkg), wbić 1 jajo, dodać rozczyn drożdżowy i wyrobić jednolite ciasto. Można zrobić to robotem z mieszadłem do zagniatania. Ciasto odstawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na ok 20 minut. W tym czasie obieramy i kroimy drobno cebule i podsmażamy na reszcie masła. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, cebulą, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, ziołami i doprawiamy sola i pieprzem. Ciasto wykładamy na stolnice i wałkujemy na prostokąt ok.30 x 40 cm. Wykładamy na to masę mięsną, zostawiając na brzegach ok 1 cm. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy warstwę mięsa. Ciasto zrolować, tak jak przy akowcu, zaczynając od węższego brzegu. Tak powstała roladę pokroić na plastry grubości ok 2 cm. Gotowe ślimaki układamy na wyłożonej papierem do wypieków blaszce. Piec przez 20-25 minut w temp. 200 stopni.
Drożdzowe ślimaki z mięsem i serem
Etap 1
Drożdzowe ślimaki z mięsem i serem
Etap 2
Drożdzowe ślimaki z mięsem i serem
Etap 3
Drożdzowe ślimaki z mięsem i serem
Etap 4