pasjonatka

pasjonatka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 86]

Drożdżowe z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem jabłek, które urzeknie chyba każdego.

Drożdżowe z jabłkiem

Składniki:

Drożdżowe z jabłkiem

 

  • Do ciasta:
  • mąka tortowa - 3 szklanki
  • mleko - 1 szklanka
  • masło - 1/2 kostki
  • drożdże - 5 dag
  • żółtka - 3 sztuki
  • cukier puder - 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • sól - szczypta
  • jabłka - 4 sztuki
  • cynamon - do posypania
  • tłuszcz - do formy

 

  • Do kruszonki:
  • mąka krupczatka - 12dag
  • cukier puder - 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • masło - 1/3 kostki

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z jabłkiem
Tłuszcz roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Mleko lekko podgrzać i pokruszyć do niego drożdże. Dodać do tego łyżkę cukru pudru i łyżkę mąki. Przemieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu dodać pozostały cukier puder oraz cukier waniliowy, sól i żółtka. Składniki dokładnie połączyć. Dodać mąkę (przesianą) i wyrobić. Następnie wlać tłuszcz i wyrabiać, aż zostanie wchłonięty przez ciasto.Tak przygotowane ciasto pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę: masło posiekać z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowyym i odstawić. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je do wysmarowanej tłuszczem formy (średniej wielkości). Jabłka kroimy i wykładamy nimi wierzch ciasta. Posypujemy cynamonem a następnie kruszonką. Pozostawiamy jeszcze na kilka minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni, wkładamy blaszkę z ciastem na ok 55 minut (w zależności od grubości ciasta). Ciasto jest gotowe, gdy lekko się zarumieni i brzegi ciasta będą lekko odchodzić od brzegów blaszki.