Sposób przygotowania:
Drożdżowe z jabłkiem
Tłuszcz roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Mleko lekko podgrzać i pokruszyć do niego drożdże. Dodać do tego łyżkę cukru pudru i łyżkę mąki. Przemieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu dodać pozostały cukier puder oraz cukier waniliowy, sól i żółtka. Składniki dokładnie połączyć. Dodać mąkę (przesianą) i wyrobić. Następnie wlać tłuszcz i wyrabiać, aż zostanie wchłonięty przez ciasto.Tak przygotowane ciasto pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę: masło posiekać z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowyym i odstawić. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je do wysmarowanej tłuszczem formy (średniej wielkości). Jabłka kroimy i wykładamy nimi wierzch ciasta. Posypujemy cynamonem a następnie kruszonką. Pozostawiamy jeszcze na kilka minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni, wkładamy blaszkę z ciastem na ok 55 minut (w zależności od grubości ciasta). Ciasto jest gotowe, gdy lekko się zarumieni i brzegi ciasta będą lekko odchodzić od brzegów blaszki.