iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Drożdżowe z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Do ciasta użyłam mrożonych jagód, ale i tak wyszło przepysznie i w całym domu pachnie latem i wakacjami.

Drożdżowe z jagodami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowe z jagodami

ciasto:

dodatkowo:

  • 25 dag jagód mrożonych
  • 2 łyżki proszku budyniowego np. śmietankowego
  • 2 łyżki cukru
  • migdały w płatkach
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z jagodami

ETAP 1:

Drożdżowe z jagodami
Całe ciasto posmarować rozmaconym jajkiem.

Masło stopić i przestudzić. Mleko lekko podgrzać i w połowie rozmieszać drożdże z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, odstawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać i dodać do niej pozostały cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i wymieszać, następnie dodać jajka, drożdże, pozostałe mleko i przestudzone masło, zagnieść ciasto. Ciasto zaraz po wyrobieniu troszkę się klei do ręki, ale to nic nie szkodzi, ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem i rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi wyrośnięte ciasto tworząc lekko wyższy brzeg.

ETAP 2:

Drożdżowe z jagodami
Owoce musza byc dobrze odsączone z soku.

Jagody rozmrozić i odsączyć z nadmiaru płynu, wymieszać z cukrem i budyniem.

ETAP 3:

Drożdżowe z jagodami
Ciasto jeszcze raz musi wyrosnąć i dopiero pieczemy.

Wyłożone na blaszce ciasto po wierzchu posmarować rozmieszanym jajkiem i na środku rozłożyć jagody ( zostawiając 2 cm brzeg bez jagód) jagody posypać płatkami migdałowymi i odstawić na 30 minut.

Piec w temp. 180 st około 30-35 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.