Sposób przygotowania:
Drożdżowe z jagodamiETAP 1:
Masło stopić i przestudzić. Mleko lekko podgrzać i w połowie rozmieszać drożdże z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, odstawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać i dodać do niej pozostały cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i wymieszać, następnie dodać jajka, drożdże, pozostałe mleko i przestudzone masło, zagnieść ciasto. Ciasto zaraz po wyrobieniu troszkę się klei do ręki, ale to nic nie szkodzi, ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem i rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi wyrośnięte ciasto tworząc lekko wyższy brzeg.
ETAP 2:
Jagody rozmrozić i odsączyć z nadmiaru płynu, wymieszać z cukrem i budyniem.
ETAP 3:
Wyłożone na blaszce ciasto po wierzchu posmarować rozmieszanym jajkiem i na środku rozłożyć jagody ( zostawiając 2 cm brzeg bez jagód) jagody posypać płatkami migdałowymi i odstawić na 30 minut.
Piec w temp. 180 st około 30-35 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.