Sposób przygotowania:
Drożdżowe z kandyzowanym ananasem
Drożdże, letnie mleko, łyżeczkę cukru i odrobinę mąki wymieszać w dużym kubeczku i odstawić do wyrośnięcia. Blachę o wymiarach 22x12x7 posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Margarynę stopić (nie gotować!) i odstawić do wystudzenia. Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, skórkę otartą z wymytej i sparzonej cytryny, cukier, roztrzepane jajka i wyrośnięty zaczyn. Miksować hakami robota na jednolite gładkie ciasto. Na koniec dodać stopione, wystudzone masło i dokładnie wyrobić. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wtedy dodać owoce kandyzowane i szybko je wmieszać. Przełożyć ciasto do blachy i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 175-190 stopni. Piec około 45-50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy w środku jest upieczone. Studzić w blaszce na kratce kuchennej.
zewa
edytaha
anemon
iwonar20
jaNina
edytaha
Myślę, że wyszła Ci lepsza niż moja :) Ja miałam trochę zimno w domu i musiałam mocno ją przekonywać, żeby rosła :)
jaNina
Drożdże lubią ciepełko :)