SUPERPRZEPIS

Drożdżowe z kandyzowanym ananasem

  • 7
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Drożdżowe z kandyzowanym ananasem Więcej zdjęć (5)

Przepis pochodzi z wydania specjalnego „Mojej kuchni” nr 27 z 1993 roku

Składniki:

Drożdżowe z kandyzowanym ananasem

 

  • 35g drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 10 dag cukru
  • 40 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • drobno otarta skórka z 1 cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 10 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 10 dag smażonej w cukrze skórki cytrynowej
  • 15 dag kolorowych kandyzowanych ananasów
  • tłuszcz do posmarowania blachy lub papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z kandyzowanym ananasem
Drożdże, letnie mleko, łyżeczkę cukru i odrobinę mąki wymieszać w dużym kubeczku i odstawić do wyrośnięcia. Blachę o wymiarach 22x12x7 posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Margarynę stopić (nie gotować!) i odstawić do wystudzenia. Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, skórkę otartą z wymytej i sparzonej cytryny, cukier, roztrzepane jajka i wyrośnięty zaczyn. Miksować hakami robota na jednolite gładkie ciasto. Na koniec dodać stopione, wystudzone masło i dokładnie wyrobić. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wtedy dodać owoce kandyzowane i szybko je wmieszać. Przełożyć ciasto do blachy i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 175-190 stopni. Piec około 45-50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy w środku jest upieczone. Studzić w blaszce na kratce kuchennej.
Drożdżowe z kandyzowanym ananasem
Miksować hakami robota na jednolite gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Drożdżowe z kandyzowanym ananasem
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dodać owoce kandyzowane i szybko je wmieszać.
Drożdżowe z kandyzowanym ananasem
Przełożyć ciasto do blachy i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
Drożdżowe z kandyzowanym ananasem
Studzić ciasto w blaszce na kratce kuchennej.

Tagi:

jajko jajka