SUPERPRZEPIS

Drożdżowe z makiem, śliwkami i figami

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Drożdżowe z makiem, śliwkami i figami Więcej zdjęć (3)

Miękkie, puszyste i słodkie ciasto drożdżowe przełożone masą makową, przełamane lekko kwaskowatą śliwą.

Składniki:

Drożdżowe z makiem, śliwkami i figami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z makiem, śliwkami i figami

Etap 1:

Drożdżowe z makiem, śliwkami i figami
Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto.

Mleko podgrzać. Masło roztopić, przestudzić. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać połowę mleka i dodać 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Do miski wsypać przesianą mąkę, wlać resztę mleka, dodać jajko roztarte z cukrem, wyrośnięty zaczyn oraz masło. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Etap 2:

Drożdżowe z makiem, śliwkami i figami
Ciasto rozwałkować i pokroić w paski 5 cm.

Ciasto rozwałkować na prostokąt i rozsmarować masę makową. Pokroić na ok.4- 5 cm paski.

Etap 3:

Drożdżowe z makiem, śliwkami i figami
Pierwszy pasek zwinąć na kształt ślimaka.

Pierwszy pasek zwinąć na kształt ślimaka. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Etap 4:

Drożdżowe z makiem, śliwkami i figami
Na wierzchu ciasta, pomiędzy mak wcisnąć pokrojone na ćwiartki śliwki oraz figi.

Na środku tortownicy umieścić zwinięty pasek, resztą owinąć ciasto. Na wierzchu ciasta, pomiędzy mak wcisnąć pokrojone na ćwiartki śliwki oraz figi. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 60 minut.