Sposób przygotowania:
Drożdżowe z makiem, śliwkami i figamiEtap 1:
Mleko podgrzać. Masło roztopić, przestudzić. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać połowę mleka i dodać 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do miski wsypać przesianą mąkę, wlać resztę mleka, dodać jajko roztarte z cukrem, wyrośnięty zaczyn oraz masło. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Etap 2:
Ciasto rozwałkować na prostokąt i rozsmarować masę makową. Pokroić na ok.4- 5 cm paski.
Etap 3:
Pierwszy pasek zwinąć na kształt ślimaka. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Etap 4:
Na środku tortownicy umieścić zwinięty pasek, resztą owinąć ciasto. Na wierzchu ciasta, pomiędzy mak wcisnąć pokrojone na ćwiartki śliwki oraz figi. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 60 minut.