msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Drożdżowe z serkiem waniliowymi owocami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Z podanej porcji upiekłam dużą blachę ciasta i zrobiłam 6 bułeczek z serkiem i owocami. Pachnie i smakuje wybornie.

Drożdżowe z serkiem  waniliowymi owocami

Składniki:

Drożdżowe z serkiem waniliowymi owocami

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z serkiem waniliowymi owocami
Na początku zaznaczę,że ciasto drożdżowe najlepiej się udaje,gdy składniki są tej samej temperatury.Więc najlepiej jajka i inne produkty naszykować wcześniej.No i oczywiście drożdże muszą być świeże.15 dag margaryny rozpuścić,wlać mleko i razem podgrzać.Ma być letnie,ale nie gorące.Rozpuścić drożdże w mleku.Do dużej miski wsypać sypkie produkty,czyli mąkę i cukier,wbić jajka i wlać mleko z tłuszczem i drożdżami.Wyrabiać dokładnie ręką,aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Posypać lekko mąką.przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętośc). W tym czasie przygotowujemy serek.Jeśli mamy gotowy waniliowy z wiadereczka to właściwie niewiele mamy do pracy.Jeśli jest mało słodki dodajemy cukier waniliowy.Jeśli mamy zwykły serek z wiadereczka,mielony,dodajemy ok. 2 opakowań cukru waniliowego i ew.aromat.Można też utrzeć serek z żółtkiem.Ja dałam serek waniliowy z jednym opakowaniem cukru waniliowego.Jedną nektarynkę pokroić w drobniutką kostkę i wmieszać do serka. Jeśli chcemy zrobić bułeczki,ciasto po ponownym przerobieniu ręką,dzielimy na porcje-nie za duże i w środek nakładamy serek z nektarynką i zlepiamy.Układamy na blasze w sporych odstępach ,bo bułki urosną i pozostawiamy na 10-15 minut.Po tym czasie wstawiamy je do nagrzanego do 175 stopni piekarnika (termoobieg) na ok.20-25 minut.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Na ciasto przygotowujemy duża blachę,smarując ją tłuszczem i wysypując bułką tartą.Wykładamy ciasto, na nie nasz serek ,pozostały od bułeczek,lekko rozsmarowujemy.Pozostałe nektarynki kroimy w dużą kostkę ok.2 cm, i rozkładamy na serku. Składniki kruszonki rozcieramy w miseczce palcami,aż zacznie się rozsypywać i posypujemy ciasto.Odstawiamy na 15 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego,tak jak w przypadku bułeczek,ale na ok.50 minut.Smacznego.

Tagi:

jajko jajka