Sposób przygotowania:
Drożdżowe z wiśniami i kokosową kruszonką
Do mleka o temperaturze pokojowej dodajemy drożdże łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy aby zaczęło pracować. Żółtka ucieramy z resztą cukru aż będą białe. Mąkę przesiewamy dodajemy do niej sól oraz cukier waniliowy, mieszamy. Masło rozpuszczamy i dolewamy do niego olej aby lekko schłodzić. Wszystkie składniki dodajemy do mąki oraz pracujący już zaczyn, wyrabiamy ciasto. Tak długo aż będzie gładkie i nie będzie brudzić ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej wyrośnięte ciasto, równo rozkładamy. Na wierzchu rozkładamy wiśnie ( w dowolny sposób. Wiórki, mąkę, cukier i tłuszcz miksujemy razem i posypujemy wierzch ciasta. Ponownie odstawiamy na około 20 min. Wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 170 stopni i pieczemy około godziny. Gotowe można posypać pudrem, jeśli ktoś lubi słodsze wyroby.
reanja
edytaha
Ela Dz
Edzia...to dla tych co sięgają po drugą porcję..po łapach im :D