Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Drożdżowe z wiśniami i kokosową kruszonką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto drożdżowe mimo, że pracochłonne i wymaga dopieszczenia jest wypiekiem bardzo wdzięcznym i otwartym na wszelkie dodatki.

Drożdżowe z wiśniami i kokosową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe z wiśniami i kokosową kruszonką

 

  • cisto: 0,5 kg mąki
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 mil mleka
  • 30 g drożdży
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 5 łyżek oleju
  • kruszonka: 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 0.5 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • oraz szklanka wiśni można mrożone lub z kompotu

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z wiśniami i kokosową kruszonką
Do mleka o temperaturze pokojowej dodajemy drożdże łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy aby zaczęło pracować. Żółtka ucieramy z resztą cukru aż będą białe. Mąkę przesiewamy dodajemy do niej sól oraz cukier waniliowy, mieszamy. Masło rozpuszczamy i dolewamy do niego olej aby lekko schłodzić. Wszystkie składniki dodajemy do mąki oraz pracujący już zaczyn, wyrabiamy ciasto. Tak długo aż będzie gładkie i nie będzie brudzić ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej wyrośnięte ciasto, równo rozkładamy. Na wierzchu rozkładamy wiśnie ( w dowolny sposób. Wiórki, mąkę, cukier i tłuszcz miksujemy razem i posypujemy wierzch ciasta. Ponownie odstawiamy na około 20 min. Wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 170 stopni i pieczemy około godziny. Gotowe można posypać pudrem, jeśli ktoś lubi słodsze wyroby.
Drożdżowe z wiśniami i kokosową kruszonką
Mleko, drożdże, mąkę i cukier łączymy i odstawiamy.
Drożdżowe z wiśniami i kokosową kruszonką
Do żółtek dodajemy resztę cukru i ucieramy aż będą białe.
Drożdżowe z wiśniami i kokosową kruszonką
Wiśnie układamy na wierzchu tak jak nam się podoba.
Drożdżowe z wiśniami i kokosową kruszonką
Posypujemy kokosową kruszonką tak aby zakryć owoce.